Börje Brelid har gått ur tiden

Nestorn bland Grynkorvens Vänner och i Grynkorvsakademien, Börje Brelid i Vara, har hastigt avlidit i sitt 89:e levnadsår.

Att i detalj berätta om Börjes livsgärning skulle bli till en väldigt stor volym. Dock måste här nämnas hans stora humoristiska ådra som bland annat kom till uttryck i revyer på varaslätten på den tiden det begav sig. Och i gästspel i olika revyuppsättningar. Inte minst i Mats Ljungs revyer i Skara där han var ett bärande namn.

Hans minne för revytexter som framförts för mycket länge sedan satt fortfarande kristallklara hos Börje. Han framförde dem både ofta och gärna. Han har i sanning förgyllt mer en underhållningsscen med sitt trevliga agerande.

Och något som verkligen bär Börje Brelids signum är tillkomsten av Sällskapet Grynkorvens Vänner och senare Grynkorvsakademien.

Det hela började egentligen bara som ett studentikost skämt en augustidag år 2005 på en balkong i Falköping. Han och tvenne vänner pratade då om bristen på redogörelser om Grynkorv i kokböcker, vilket, enligt dem, måste uppmärksammas för den breda allmänheten.

Genom appeller, skojiga upptåg, marknadsföring och allehanda tillställningar, där Börje alltid hade en framträdande roll med humoristiska förtecken, har Grynkorvens Vänner efterhand blivit till ett begrepp i den gastronomiska världen. I varje fall den i Skaraborg där hans namn för evigt är inskrivet och ihågkommet av de numera ca 800 medlemmarna.

Om det finns en himmel för glada goa människor präglade av humor med finess då har Börje där en given plats när nu ridån gått ner för sista gången. Han kommer att fattas oss, men vi kommer att minnas honom med ett leende på läpparna.

Gillis Hellberg