Carl-Jan i radio

Onsdag eftermiddag kunde vi höra Carl-Jan prata om Grynkorv och Grynkorvens Dag. Hans vintips riktades helt mot Grynkorv. Han uttryckte sig så här:

Den tredje torsdagen i oktober är det Grynkorvens dag! Det är årets höjdpunkt och en världsangelägenhet i Skaraborgs län. Grynkorven är en mild och smakrik fjälstervara. Den kan serveras med olika tillbehör, varav potatis är obligatorisk. Sås på pepparrot eller senap är två uppskattade tillbehör, men lingonsylt är ett bra alternativ. Ett välsmakande öl och en nubbe därtill är en klassisk kombination, men det blir festligare med vin.
Dryck 1: Vitt vin på 75 cl flaska från Portugal
Quinta do Crasto Superior White 2018 nummer 2467 på Systembolaget

För somliga låter säkert rödvin som det bästa alternativet till korv, men många gånger passar vitt vin ännu bättre. Det gäller särskilt när det finns lite sting av senap eller pepparrot i såsen. Tyska vitviner som torr riesling eller silvaner är överlag utmärkta till korv, men klassiska svenska korvserveringar kommer normalt utan surkål och ofta med potatismos och en gräddig sås. Då kan lite fylligare och mjukare viner passa bättre. Det här är ett läckert fatlagrat vitvin från Portugal. Druvsorterna Viosinho och Verdelho är inte bekanta för de flesta och dessutom svåruttalade, men lyckligtvis gör det vinerna älskliga i munhålan. Ett så här bra vin från Douro-dalen brukar i mer kända delar av världen kosta betydligt mer.

Doft:
Stor doft av ananas och persika med tydliga men fint integrerade kryddiga och rostade aromer från ekfat.

Munhåleupplevelse: Fyllig och behagligt avrundad, med ett stort smakdjup och frisk syra som balanserar vinets tyngd.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 149 kr

Dryck 2: Svenskt fruktvin på 75 cl flaska
Bergskär Torrt vin av lingon 2019 nummer 70697 på Systembolaget

I kombination med en potatispuré eller ett potatismos så kan lite söt-syrlig lingonsylt bli pricken över i till grynkorven. Ett alternativ är att hälla lingonen i glaset. Bergskär är ett rosaskimrande lingonvin från Idunn Wine, som även producerar de utmärkta blåbärsvinerna Rålund. Vinet är jäst av huvudsakligen lingon, men även en mindre andel äpple. Den friska och lite lingonkärva smaken är vad som behövs för att ge grynkorvsserveringen rätt fräschör.

Doft: Frisk doft av lingon med ett lätt örtigt och kryddigt drag och en finstämd blommighet.

Munhåleupplevelse: Torr, stram och frisk smak med ett behagligt lingonkärvt och matvänligt avslut.

Alkohol: 12 %


Pris:
189 kr