Ett underbart intresse

Press 8

Grynkorv är Skaraborgs nationalrätt. Föreningen Grynkorvens Vänner höll sitt sedvanliga ”Årsmöte med Kôrvaskôj” på Stadshotellet i Skara i söndags. Intresset var stort, som vanligt vid sällskapets aktiviteter. Hela 140 personer från när och fjärran njöt av Grynkorv i alla dess former.

Köerna ringlade långa till Stora Salongen där det var dukat till fest och där Thomas Landahl  bjöd på smäktande toner medan gästerna intog sina platser. Eftermiddagen inleddes med årsmötesförhandlingar. I verksamhetsberättelsen kunde man konstatera att det gångna året har bjudit på många trivsamma aktiviteter, såsom Korvfestivalen i Stockholm, Matmarknaden på Läckö. Grynkorvsfestivalen i Skövde och firandet av Grynkorvens Dag i Falköping. En av de mest glädjande noteringarna är att medlemsantalet har ökat och att föreningen i samband med årsmötet kan redovisa 653 medlemmar. Verksamhetsplanen visar att även det kommande året kommer att bjuda på flera aktiviteter. En av höjdpunkterna blir 10-årsjubileet i samband med Matfestivalen i Skövde. Efter detta följde sedvanliga val. Mötet beslutade om följande sammansättning:

Fjälster Tommy Kroon ( omval )
Skriftställare Solveig Svantesson ( nyval )
Bokhållare Stefan Johansson ( omval )
Skinnatrôtare Heiko Roser ( omval )
Skinnatrôtare Lisbeth Erikson ( omval )
Suppleanter Mikael Olsson ( omval )och Stig Dahlstrand ( nyval )

Efter mötets avslutande var det dags för Börje Brelid att berätta om bakgrunden till Grynkorvens Vänner. Han sjöng en av sina välkända Grynkorvsvisor. Gillis Hellberg berättade därefter hur sällskapet bildades på hans altan i Falköping innan det blev dags för deltagarna att ta för sig av de dignande borden.

Press 5

På buffén fanns det Grynkorv från fyra leverantörer, Eriksons Chark från Nossebro, ICA Nära Timmersdala, Lindells Gårdsslakteri från Tidaholm och Peterssons Chark i Lugnås. Dessutom bjöds det på ”trôtebulla” gjorda på smet från Eriksons i Nossebro. Till detta serverades det adekvata tillbehör såsom potatismos med lingonsylt, rotmos med senap samt kokt potatis med pepparrots- och senapssås. Vid den omröstning som följde visade det sig ( även detta år ) att Grynkorven från Eriksons blev vinnare och att det som vanlig populäraste tillbehöret var potatismos med lingonsylt. I samband med det efterföljande kaffet bjöds det på underhållning  under rubriken ”Från skratt till tårar”.  Ingvor Ljung berättade om Mats och Thomas Landahl sjöng ett urval av hans tänkvärda visor.

Efter detta begav sig medlemmarna i Grynkorvens Vänner sig hemåt. Och det finns anledning att tro på många glada miner med tanke på föreningens devis: Skaraborgaren blir glad och mätt, när Grynkorv är dagens rätt.