Grynkorvens Dag

I torsdags kväll rådde det feststämning i Lundsbrunn. 147 Grynkorvsfantaster träffades för att njuta av  Grynkorv med adekvata tillbehör på Lundsbrunns Konferens & Kurort. På buffén fanns Grynkorv från fyra tillverkare. Flera av dem från trakten. ICA Nära Timmersdala, ICA Nära Evaldssons från Åsarp, Köttex Mat från Götene och Petersons Chark i Lugnås var representerade. Vid den omröstning som alltid genomförs vid sällskapet träffar, stod Köttex  bidrag som segrare. En placering som man kan vara mycket stolt över efter bara ett år som tillverkare och som ger en finalplats på nästa års Grynkorvsfestival. Många lovord hördes också om de andra tävlande bidragen. Vi kan konstatera att de medverkande Grynkorvarna tillhör den absoluta världseliten.

Medan gästerna tog plats vid de vackert dukade borden, bjöd Kenneth Holmström på smäktande toner, där han växlade mellan sina instrument. När alla väl tagit plats och fjälstret Tommy Kroon hälsat välkommen, tog Börje Brelid över och berättade om hur och varför sällskapet Grynkorvens Vänner kom till. En festlig historia med rötter långt före vår tid. En uppskattande publik fattade galoppen direkt och nivån på kvällen var satt.

Köerna ringlade långa till buffén med Grynkorvarna, där dessa trängdes med potatis, både kokt och i form av mos samt rotmos. Den lilla plats som blev över på tallrikarna reserverades för lingonsylt, senap och sås med pepparrot eller senap. Gästerna smakade av alla godsaker och man var mycket noga med att skilja Grynkorvarna från varandra. Grynkorvsvänner tar bedömning och röstning på största allvar.

När de tomma faten dukats ut och ersatts av kaffekoppar och kakor, presenterades resultatet av omröstningarna. Köttex Mat från Götene  blev alltså vinnande Grynkorv. Det visade sig också, som vanligt, att de flesta föredrar att äta sin Grynkorv med potatismos och lingon. Efter maten berättade Gillis Hellberg om  hur arbetet med att forma sällskapets stadgar gick till. Det måste ha varit en munter tillställning. Därefter fortsatte Börje Brelid sin underhållning uppbackad av Kenneth Holmström. Han bjöd också upp kvällens yngsta deltagare på scen. John och Carl Stadig från Synnerby är flitiga deltagare vid sällskapets sammankomster.

Firandet av Grynkorvens Dag sprider sig. Röstningsresultat utbyttes med firare i Alboga gamla skola vid Ljung och vid firande i Gustav Adolfs bygdegård utanför Habo. I kungliga huvudstaden firade ett åttiotal personer den stora dagen i Hötorgshallen. För många av dem, var det premiär för Grynkorv.  Högtidsdagen firades också av skaraborgare i förskingringen på andra orter. Det fanns dukade bord i Bitterna, Trollhättan, Uddevalla och Visby. I kungliga huvudstaden firade ett glatt gäng på Hotel Skeppsholmen.

Representanter för sällskapet Grynkorvens Vänner gläds över den fantastiska ( men välförtjänta ) uppmärksamheten som Skaraborgs nationalrätt får. Antalet medlemmar ökar vecka för vecka. Sällskapet har nu över 700 medlemmar.