Grynkorvens Dag i Falköping

GD Börje2

Börje Brelid roar Stig-Arne & Siv Ström samt Mattias Lindgren.

I torsdags kväll rådde det feststämning i Falköping. 130 Grynkorvsfantaster träffades för att njuta av  Grynkorv med adekvata tillbehör på Mössebergs Kurort. På buffén fanns Grynkorv från fyra tillverkare. Flera av dem från trakten. Claessons Chark, ICA Nära Evaldssons från Åsarp och ICA Nära Floby var representerade. Vid den omröstning som alltid genomförs vid sällskapet träffar, stod Åsarps bidrag som segrare. En placering som man har nått vid flera tillfällen under de senaste åren och som ger en finalplats på nästa års Grynkorvsfestival. Många lovord hördes också om tvåan, Grynkorven från Claessons i Falköping. Vi kan konstatera att två av de medverkande Grynkorvarna tillhör den absoluta världseliten.

Medan gästerna tog plats vid de vackert dukade borden, bjöd Kenneth Holmström på smäktande toner, där han växlade mellan sina instrument. När alla väl tagit plats och fjälstret Tommy Kroon hälsat välkommen, tog Börje Brelid över och berättade om hur och varför sällskapet Grynkorvens Vänner kom till. En festlig historia med rötter långt före vår tid. En uppskattande publik fattade galoppen direkt och nivån på kvällen var satt.

Köerna ringlade långa till buffén med Grynkorvarna, där dessa trängdes med potatis, både kokt och i form av mos samt rotmos. Den lilla plats som blev över på tallrikarna reserverades för lingonsylt, senap och sås med pepparrot eller senap. Gästerna smakade av alla godsaker och man var mycket noga med att skilja Grynkorvarna från varandra. Grynkorvsvänner tar bedömning och röstning på största allvar.

När de tomma faten dukats ut och ersatts av kaffekoppar och kakor, presenterades resultatet av omröstningarna. ICA Nära Evaldssons från Åsarp blev alltså vinnande Grynkorv. Det visade sig också, som vanligt, att de flesta föredrar att äta sin Grynkorv med potatismos och lingon. Efter detta fortsatte Börje Brelid sin underhållning uppbackad av Kenneth Holmström.

Firandet av Grynkorvens Dag sprider sig. Röstningsresultat utbyttes med firare i Alboga gamla skola vid Ljung. Högtidsdagen firades också av skaraborgare i förskingringen på andra orter. Det fanns dukade bord i Bitterna, Skövde, Uddevalla och Visby. I kungliga huvudstaden firade ett glatt gäng på Hotel Skeppsholmen.

Representanter för sällskapet Grynkorvens Vänner gläds över den fantastiska ( men välförtjänta ) uppmärksamheten som Skaraborgs nationalrätt får. Antalet medlemmar ökar vecka för vecka. Nästa milstolpe är 600 medlemmar. Kommer det att nås före årsskiftet?