Grynkorvsfestivalen i Skövde aug 2022

Vid Matfestivalen i Skövde var det åter dags att fira Grynkorvsfestivalen. Den högtid då våra medlemmar njuter av de allra bästa varianterna och utser ”Årets Grynkorv”. Sällskapet Grynkorvens Vänner presenterades för ”vanligt folk” på Matfestivalen 2005. Sedan 2011 har medlemmar från sällskapet träffats på hotell Billingen för att njuta av Skaraborgs nationalrätt.

I lördags fanns 75 fantaster på plats för att utse vinnaren bland tre finalister. De tävlande var Eriksons Chark från Nossebro, ICA Kvantum från Götene och ICA Nära Evaldssons från Åsarp. Alla hade kvalificerat sig genom att vinna deltävlingar under året. När man satt sig till bords hälsade fjälstret Tommy Kroon välkommen och lämnade raskt över till initiativtagaren, grundaren och akademiledamoten Gillis Hellberg som berättade om sällskapets tillblivelse. Efter detta, var det dags för dagens huvudattraktion, Grynkorven. Bedömningen gjordes som en blindprovning och Grynkorvarna samsades med adekvata tillbehör på buffén. Det sniffades, smakades och njöts. Röstsedlarna fylldes i under stort allvar och stort hemlighetsmakeri.

När tallrikarna var utdukade och ersatts av kaffekoppar, passade fjälstret på att berätta både om Grynkorven och Grynkorvens Vänner. Intresset var stort och frågorna många. Inte minst fanns det oro i leden om en väntande Grynkorvsbrist. Här kunde de församlade lugnas, eftersom styrelsen har konstaterat att tre nya Grynkorvstillverkare har kommit till det senaste halvåret. En av dessa fanns representerad på dagens buffé.

När rösterna var räknade, kunde det konstateras att tävlingen ( som vanligt ) var oerhört jämn. Det skiljde ett fåtal röster mellan Grynkorvarna. Segraren presenterades på Matfestivalens stora scen. Titeln ”Årets Grynkorv” gick till Eriksons Chark från Nossebro. De kan nu också titulera sig världsmästare. De båda andra tävlande bidragen belönades med ”Hederspris”.

Titeln ”Årets Grynkorv” vanns av Eriksons Chark, här representerade av Lisbeth och Rolf Erikson.
Fjälstret, Tommy Kroon, har just delat ut utmärkelsen.
Hederspris delades ut till Johan Olofson och Göran Falk från ICA Kvantum i Götene och till Helén Augustsson som representerade ICA Nära Evaldssons i Åsarp.