Grynkorvsvännerna firade igen

Den sista söndagen i mars hålls ”Årsmöte med Kôrvaskôj” för sällskapet Grynkorvens Vänner. Som vanligt samlas medlemmar från ”hela” Sverige till denna begivenhet. 214 medlemmar hade tagit sig till Lumber & Karle i Kvänum. Många av dem långväga. Men serveras det Grynkorv är inte ens snö ett hinder.

Fjälstret; Tommy Kroon, hälsade medlemmarna välkomna till sammankomsten. Han och Gillis Hellberg, gav en kort bild av sällskapets historia innan mötesförhandlingarna inleddes. Som vanligt tog Gillis hand om ordförandeklubban och lotsade församlingen raskt igenom punkterna på dagordningen. Det blev omval, omval och omval, men när det kom till suppleanter blev det ett par ändringar. Nya på dessa poster blev Ingrid Pettersson från Skarstad och Marcus Ohlsson från Källby Invalda. Viss munterhet väcktes när förslaget om medlemsavgift presenterades. I stadgarna står att medlemsavgiften skall motsvara priset av två kg Grynkorv. Man hade lyckats hitta en handlare som saluförde delikatessen till 59 kr/kg, varför medlemsavgiften även fortsättningsvis kan vara 118 kr.

Efter mötesförhandlingarna kunde fjälstret presentera en av dagens gäster. Handlaren Christian Palmén från Trollhättan. En person som väckt stort gillande i sällskapet efter att han vid sin medverkan i TV-programmet ”Mästerkocken” tillagade Grynkorv.

Så blev det äntligen dags för mat. Mat med stort M. Det hade dukats fram en buffé med Grynkorv från fyra tillverkare, Hemgårdens från Norra Råda, ICA Nära Åsarp, Köttex och Lugnås Chark. Till huvudingrediensen serverades det potatismos med lingonsylt, rotmos med senap samt kokt potatis med pepparrotssås och senapssås. Köerna ringlade sig långa till de sex serveringsstationerna. Och eftersom Grynkorvarna skulle bedömas med stor noggrannhet, krävdes det kanske mer än ett återbesök. Efter sedvanlig omröstning kunde man utse en segrare. Grynkorven från Köttex i Götene fick flest röster och kommer att vara en av finalisterna vid Matfestivalen i Skövde.

Som avslutning på festen bjöds det på nostalgi av högsta klass. TS-bandet spelade musik från 1950- och 60-talen på sitt eminenta sätt. Publiken njöt i fulla drag, det fanns tendenser av dans – åtminstone i tanken. Som vanligt vid dessa tillfällen åkte deltagarna hem med ett ljuvt leende på läpparna.