Vilken fest!

Det blev en strålande tillställning när Grynkorvens Vänner gästade Konserthuset i Vara för första gången. En fest med flera utropstecken. Vi satte ett nytt rekord för antal deltagare, hela 180 medlemmar fanns på plats. Alla matglada gjorde att två av tävlingsbidragen tog slut. Segermarginalen för vinnaren har aldrig varit större. Och vi delade ut vårt stipendium för första gången.

Redan när de första gästerna kom, hade Kenneth Holmström plockat fram sina instrument och fyllde lokalen med härlig musik. Som vanligt passar man tiden i Grynkorvssammanhang och klockan 19 kunde fjälstret, Tommy Kroon, hälsa välkommen. En av grundarna saknades och efterlystes på telefon. Börje Brelid svarade från betydligt varmare Costa Rica. Lyckligtvis fanns det en ljudupptagning av hans appell, så vi fick som vanligt veta hur allting började. Efter detta var det dags att ta del av den sedvanliga buffén med Grynkorv från fura leverantörer. De som presenterades i år var, Claessons från Falköping, Eriksons från Nossebro, HärrydaKarlssons och ICA Nära från Timmersdala. Till den goda Grynkorven serverades mos av potatis och rovor, samt kokt potatis med kompletterande godsaker. Kvällens deltagare lät sig väl smaka och man bedömde nogsamt de olika korvarnas konsistens och smak. Omröstningen visade att Grynkorven från Eriksons var den allra populäraste och det innebär att Nossebroföretaget åter blir en av finalisterna när nästa års Grynkorvsfestival genomförs.

Direkt efter maten var det dags för Gillis Hellberg att minnas arbetet med att skapa stadgar och att etablera sällskapet Grynkorvens Vänner. Hans sätt att berätta om födelsen, väcker alltid munterhet. Sedan vidtog utdelning av utmärkelser. Först fick Fredrik Högfjäll från HärrydaKarlssons ta emot Diplom för att företaget förtjänstfullt tillverkar och sprider Grynkorv, framför allt i Göteborgsområdet. Efter detta bjöds tre unga damer från seniorboendets restaurang Bagaren fram till scenen. Där väntade tre av Grynkorvsakademiens ledamöter på att få dela ut sällskapets första stipendium någonsin. Anna-Karin, Katarina och Maria verkade nöjda med att få ta emot denna utmärkelse, en kulinarisk upplevelse om skall ses som både uppmuntran och utveckling.

Som alltid efter en kväll som denna, kan man hoppas på att de hemvändande gästerna stämmer in i frasen ”skaraborgaren blir glad och mätt, när Grynkorv är dagens rätt”. Detta gällde nog även de många tillresta som kom utanför vårt gamla Skaraborg.

Bilden visar utdelningen av det fösta stipendiet. På bilden ser vi Gillis Hellberg, Anna-Karin Olsson, Katarina Karlsson, Maria Tamola, Åke Bonnier och Tommy Kroon. Foto Stig Dahlstrand