Det finns nog lika många varianter på recept till Grynkôrv som det finns tillverkare. Antingen dom är yrkesmässiga tillverkare eller det är hemtillverkning för egen njutning.Var och en har lilla specialité och kryddsammansättning.
Ett har de dock gemensamt Korngrynet!
Grundrecept
1 kg korngryn
1 l vatten
3 kg malet griskött och fläsk
3 gula lökar
3 msk salt
2 tsk kryddpeppar
10 m krokfjälster
grovt salt
Att göra kôrv med skinn
Lägg korngrynen i blött vatten över natten. Blanda dem med
malet griskött och fläsk och mald lök. Salta och krydda
och arbeta smeten väl.stoppa smeten i fjälster ganska löst.
Bind om ändarna. Varva korvarna med grovsalt i en bunke över natten. Skölj av dem, förpacka i fryspåsar och frys in.
Kokning
Tina korvarna över natten i kylskåp och lägg dem i hett vatten, picka skinnet och sjud dem i 30-40 minuter utan lock.
Tillsätt gärna lite salt, några lagerblad, några klyftor lök och några svartpepparkorn
till vattnet. Servera med potatismos och grovkornig senap.
Trôtabullar
Av korvsmeten kan man också forma biffar att steka, detta kallas "skinnatrôt", alltså att skinnet "trôt" = tog slut, saknades, räckte inte till.
Ett härligt västgötskt
De kôstar endast 104.-/år
Du blir medlem genom att skicka in ditt namn och adress till
info@grynkorv.se så erhåller du ett inbetalningskort
Du som vill sponsra kan också bidraga med en peng på Bankgiro 5018-4134
Välkommen te föreninga
du mä!
Hur en gör
Urban Bengner läkare i Helsingborg
Vi gör grynkorv varje jul enligt recept från min hustrus mormor i Vara Johanna Åkervall: 1 kg Fläskkött (fet köttfärs) 1 st gul lök 3 hg Korngryn 4 tsk salt per kg vitpeppar 4 mtr fjälster. "Korngrynen i vatten över natten.Fjälstren gnuggas i salt och spolas rena" Vi använder hennes gamla kohorn för stoppning -ganska knepigt! Vi äter tillsamman med fläskkorv,senap,gurka,spadet från kokningen. Kokning i kort spad med kryddpeppar och lagerblad. Viktigt övervaka korven hela tiden så den inte spricker- det är en utmaning
Tips på tillagning från Rolf Lundin, Mäklarhuset
Jag har inte funnit någon rekommenderad koktid någonstans utan jag har mitt eget sätt!
Jag skalar lämpligt antal potatisar som jag lägger i en kastrull tillsammans med några morötter uppskurna i bitar. Sedan lägger jag på korven, fyller på vatten tills det täcker korven och kokar tills potatisen är klar. Enkelt och mkt gott med senap och en hårdbrödsmacka till.
Berit Westin i Skara har följande recept på ca 7 mellanstora korvar
1,0 kg malet fläskkött
0,5 kg korngryn
ca 7 dl vatten
1 stor gul lök
1/2 tsk malen vitpeppar
2 msk salt
1/2 tsk stött kryddpeppar
1 tsk strösocker
svinfjälster
Så här gör man:
Lägg grynen i blöt i vattnet minst en timma. Finhacka löken. Blanda gryn, lök och fläskkött. Krydda, det behövs mer kryddor än ovan men det bästa är att pröva sig fram till egen smak. Det gör man bäst genom att steka några små grynbullar. Fyll korvskinnen, men inte för hårt. Lägg korvarna i ett fat, salta dem lätt och låt dem vila kallt till följande dag. Korvarna spolas av i kallt vatten och fryses. Vid servering skall korven tinas och kokas 30-45 min på svag värme så att fjälstret inte går sönder. Det går att koka i vanligt vatten men det går också att tillsätta några lökar, skivade morötter, kryddnejlikor och lagerblad. Serveras helst med potatismos och gröna ärtor.
Riksdagsledamoten Moncia Green i Skövde gör Grynkôrv så här:
1) 6 kg korngryn läggs i blöt över natten
2) Skala och hacka 16 lökar i småbitar och lägg
dem i korngrynen
3) Blanda i 10 kg fläskfärs
(eller 5 kg blandfärs och 5 kg fläskfärs)
4) Bland in i smeten sa 15 matskedar salt, 6 tsk vitpeppar, 2-3 tsk kryddpeppar.
5) Smaka av smeten genom att steka lite i en stekpanna. Krydd sen smeten efter behag.
6) Ca 20 meter svinfjälster som legat i blöt över natten och är väl genomsköljda skall nu fram.
7) Stoppa korven så där lagom hårt. Även det efter behag.
Du får nu ca 30 underbart goa Grynkôrvar.
Jodå - de går utmärkt att frysa.
Fernholts grynkorv 2005
11 kg fläskfärs
2,5 kg nötfärs
1 kg korngryn (blötlagda över natt)
12 st gula lökar
14 st potatisar (inte så stora)
12 msk salt
12 krm vitpeppar
7 krm kryddpeppar
(All kryddning avser ca-mått, man får pröva sig fram genom att provsteka och dessutom går det att tillsätta i kokvattnet. Tänk på att inte ta för mycket salt i smeten om korven ska frysas - salta vid kokning i stället).
2 lit vatten, 1 skvätt whisky eller vodka (man tager vad man haver och haver man inget så går det bra ändå)
25 m svinfjälster (blötlagda över natt)
Bomullssnören
Så här gör man:
Fjälstren spolas rena och blötläggs över natt i rikligt med vatten.
Korngryn blötläggs över natt.
Lök och potatis males och alltsammans blandas väl. Provstek en liten bulle och justera kryddningen.
Korvsmeten stoppas i fjälstren till lagom långa korvar och ändarna knyts för med krympt bomullssnöre.
Den smet som eventuellt blir över steks till biffar som på västgötska kallas trôtabullar (fjälstren trôtar = räcker inte till). Korvarna paketeras i plastpåse för kommande grynkorvsmiddagar med hemlagat potatismos och morotssallad därtill.
Näringsvärdet i grynkorv är generellt och varianter kan förekomma beroende på recept
Läs om grynkorvens näringsvärde här.