Recept

Grynkorv

Detta är ett grundrecept på Grynkorv. Det finns sannolikt hundratals varianter.

0,5 kg  korngryn ( blötläggs i 1,5 l vatten )
2 kg fet fläskfärs
1  medelstor gul lök
1 hg salt
1 tsk malen vitpeppar
2 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
10 m fjälster ( svintarm )

Börja med att placera korngrynen i ett rymligt kärl och häll över hett vatten. Beräkna 1,5 liter vatten till 0,5 kg korngryn. Låt stå över natt för att svälla.
Riv löken. Blanda alla ingredienserna till en slät smet. Späd eventuellt med vatten. Spola igenom fjälstren med vatten för att få dem mer lättarbetade, innan du fyller dem.

Placera de färdiga korvarna i en hink eller liknande. Strösalta mellan varje varv. Låt stå kallt över natt Dagen efter läggs Grynkorven i saltlake ( 3 hg salt till 5 l vatten ). Efter ytterligare ett dygn kan korven djupfrysas.

Kokning
Tina fryst korv, helst över natten i kylskåp. Lägg Grynkorven i hett vatten. Låt sjuda 22 – 25 minuter. Tillsätt gärna salt och något lagerblad och några svartpepparkorn i kokvattnet.

Korvsmet över? Gör Trôtebulla
Forma till pannbiffar. Stek och njut