Så här började det

Som Gillis Hellberg minns begynnelsen

Börje Brelid ringde mig en sommarkväll, något lite upprörd över att Grynkorv inte omnämnts i residensets kokbok. ”Vi måste göra nôtt!”. ”Dä töcker Sten All ock.” Nôtt jag gjorde var att skriva en limerick på temat och dikta ihop en liten visa. Börje gjorde också minst en visa, men plitade framför allt ner en appell.

Nånstans där kom idén med att samla fler Grynkorvsälskare för att lyfta fram Grynkorvens förträfflighet och samtidigt ge dåvarande landshövding Bernhardsson ett litet tjuvnyp.

Sagt och gjort. Vi tre, Börje Brelid, framlidne Sten All och jag, samlades i början på augusti 2005 på min balkong på Ryttarevägen 12 i Falköping. Dels för att avnjuta en bättre Grynkorvslunch, dels för att spåna kring ett Grynkorvssällskap. Stadgar jobbade vi också fram ( bara det var roligt ). Sen kom frågar: Hur skall vi få tag i fler medlemmar?

Matfestivalen i Skövde naturligtvis! Den var nära förestående. Genom goda kontakter och lock och pock, fick vi framträda på scen både på fredagen och lördagen för att presentera vårt koncept inför tusenhövdad publik. Börje Brelid framförde sin beryktade appell.

Jisses vilket drag det blev! Media – radio, TV, tidningar – hakade på, massor av PR och gratisreklam. Och det drösade in medlemsansökningar. Det var änna svettigt ett tag där på höstkanten.

Det dröjde inte länge förrän vi var upp emot 400 medlemmar. Vi som startade trodde att vi får väl vara glada om vi får ihop 18 gubbar och gummor så vi kunde starta en Grynkorvsakademi.

Första Grynkorvens Dag firades på Stadshotellet i Skara den tredje torsdagen i oktober 2005. Knôkafullt! Sen blev det flera Grynkorvskalas på Lumber & Karle i Kvänum. Gott. Festligt. Fullsatt.

Det var uppstarten det – sen har mycket hänt, både på gott och ont. Sällskapet var nästan på väg att läggas ned. Men nu är det historia.

Några eldsjälar tog nämligen tag i det hela för att frälsa sällskapet från nedläggning. De ordnade ett extra årsmöte hösten 2010. En temporär styrelse vaskades fram och en målsättning blev att utröna om det fanns intresse bland medlemmarna att blåsa nytt liv i sällskapet. Ett nytt årsmöte i mars 2011 som då också skulle bli en nystart för Sällskapet Grynkorvens Vänner – Grynkorvsakademien.

Och intresse fanns det. Nära 100 personer kom till Skara Stadshotell söndagen den 28 mars 2011. Folk blev valda och det var i mycket som årsmöten brukar vara. Men ett var annorlunda: Nytillträdde ordföranden, Valle Viktorsson,  sa nämligen i sitt jungfrutal: Nu gör vi som kongen, vi vänder blad och går vidare”.

Och nu har vi fortsatt den roliga resan.

Gillis Hellberg